De første skridt
Hjælp din baby til at tage de første skridt

Det er en stor dag, når din baby tager de første skridt, og en milepæl, som du sikkert har ventet på, lige siden de første pludrende lyde og søde smil. Men inden da skal der øves!

De første skridt begynder med, at den lille trækker sig op til stående stilling ved at holde fast i møbler og andre stabile holdepunkter. Lige pludselig står din baby selv i et kort øjeblik, og snart kommer de første vaklende skridt.

”Møbel-akrobat”

I den første tid bruger din baby alt, der er nogenlunde stabilt, til at støtte sig til, eksempelvis sofaborde eller andre møbler. Din baby bliver en lille møbel-akrobat, der med vaklende ben prøver sig frem. "Møblegang" er det første skridt på vejen (bogstaveligt talt) til at mestre kunsten at gå på to ben.

Du kan støtte udviklingen mod de første selvstændige skridt med en stabil gåvogn, som dit barn kan støtte sig til, når verden skal udforskes. Når barnet går med vognen, styrkes benmusklerne, og balancen forbedres, så den lille til sidst kan gå selv.

3 tegn på, at din baby er klar til en gåvogn

1

Din baby sidder stabilt på gulvet uden støtte.

2

Din baby er begyndt at trække sig op til stående stilling.

3

Din baby er begyndt at gå sidelæns ved møblerne.

Hvornår må baby bruge gåvogn?

De fleste børn er parate til at bruge en gåvogn mellem 9 og 12 måneders alderen. Her kan de sidde stabilt uden støtte, har opnået en vis styrke i benene, er begyndt at trække sig op til stående stilling og bevæge sig sidelæns ved møblerne.

Begynd med små, trygge ture, og sørg for at øve jer på et jævnt gulv, der ikke har forhindringer som eksempelvis trapper eller løse tæpper. Hvis gåvognen har et lad, er det sjovt at fylde det med yndlingslegetøj, som den lille kan hente og køre rundt med. Hvis I er to voksne, kan den lille gå frem og tilbage mellem jer, mens I hepper. Det er underholdning og træning i ét.

Hvilken gåvogn skal jeg vælge?

5 tips til valg af gåvogn

Nr. 1

Når du skal vælge den perfekte gåvogn, er det vigtigt at finde en sikker gåvogn, der er designet, så den ikke vælter, mens barnet øver sig på de første skridt. Den skal have en vis tyngde for at være stabil og gerne med et lad, hvor du kan lægge noget tungt i, hvis det er nødvendigt.

Nr. 2

Tjek gerne, hvilke materialer hjulene er lavet af, så du får en gåvogn, der ”løber” støjsvagt hen over gulvene, og som ikke skrider i svingene.

Nr. 3

I begyndelsen er det svært for den lille at styre vognen uden om møbler, dørkarme og vægge. Derfor kan det være en fordel at vælge en gåvogn, der er designet med ”støddæmpere”, så den ikke ødelægger noget på sin vej.

300530030-1

Nr. 4

Hvis du vil have en gåvogn, der kan bruges længe, så vælg én med indbyggede aktiviteter, som også er sjove, før din baby begynder at gå.

Du kan også gå efter en dukkevogn, der både kan bruges til at lære de første skridt og til at køre rundt med bamser og dukker bagefter.

Nr. 5

Tænk også over gåvognens ergonomi. Håndtaget skal passe i barnets højde og være rart at støtte sig til på turene hen over gulvet.

Sebra gå- og dukkevogne

Sebra gå- og dukkevogne

INSPIRATION TIL LIVET MED BØRN

Sebra Journal

Babys første skridt

De fleste børn begynder at gå, når de er mellem 12 og 15 måneder gamle, men nogle begynder tidligere, mens andre venter lidt længere. I begyndelsen kan du let blive bekymret over de mange gange, dit barn falder, men det er en normal del af barnets udvikling. I starten på rejsen mod babys første skridt kan du støtte barnet bagfra, men når barnet først har fanget idéen, er det en god idé at lade det forsøge at rejse sig selv og ikke gribe ind hver gang, da barnet lærer bedst ved at prøve på egen hånd.

Når dit barn begynder at bevæge sig sidelæns, mens det støtter sig til møblerne, kan en gåvogn være en god hjælp til babys første skridt. Gåvognen motiverer barnet til at begynde at gå og er ofte et elsket stykke trælegetøj, der kan gå i arv fra barn til barn. På gåvognens lad kan barnet lægge sine bamser og dukker. Det samme kan man gøre i en dukkevogn, der er et alternativ til en gåvogn. Dukkevognen kan efterfølgende bruges til rollelege med dukker og derved bruges i lang tid.

Er en gåvogn en god ide?

Kender du forskellen på en gåstol og en gåvogn? Gåstolen er en stol, som baby sættes op i, og som er designet, så baby kan nå jorden med benene, men uden at skulle lægge vægten på dem. Derved kan baby øve sig i at tage nogle skridt, selv om benene ikke er stærke nok. Dette er årsagen til, at flere eksperter ikke anbefaler gåstolen. Det er nemlig vigtigt, at baby udvikler styrke i ben, mave og ryg, før de første skridt bliver taget, og det hjælper gåstolen ikke med.

En gåvogn er en vogn med et håndtag, som din baby kan læne sig op ad og skubbe afsted foran sig uden at miste balancen. Vognen kan være designet som en dukkevogn eller som en aktivitetsvogn med sjove ting, din baby kan øve finmotorikken med. Flere eksperter fremhæver gåvognen som et sjovt stykke legetøj, der kan motivere din baby til at tage de første skridt, og som kan bruges i lang tid.
Se mere legetøj til 1-årige.