Tryg og sikker søvn

Af Sundhedsplejerske Kathrine Klem Vernersen

Det lille barn har et andet søvnmønster end voksne. Jeg oplever ofte, at jeg som sundhedsplejerske bliver mødt med spørgsmål relateret til barnets søvn, når jeg besøger nye forældre. Derfor har jeg skrevet denne guide med råd til tryg og sikker søvn.

Søvn er livsvigtigt for, at et lille barn kan vokse og udvikle sig. Imens barnet sover, dannes der væksthormon i hjernen, barnets immunsystem styrkes og hjernen får ro efter dagens sanseindtryk og impulser. Det er derfor vigtigt at give barnet de bedste forudsætninger for tryg og sikker søvn.

Det 1-4 uger gamle barn har brug for at sove ca. 15-18 timer i døgnet. Der er dog store forskelle på børn, og hvor nogle børn ikke kan sove 15 timer i døgnet, kan andre sove mere end de 18 timer. Det kan også variere, hvor mange timer ad gangen barnet sover. Behovet for søvn og længden af søvnen regulerer sig løbende i takt med at barnet bliver ældre.

Sebra Sengen, Baby & Jr.

Sikker søvn

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at det er sikrest for et lille barn at sove i barnets egen seng i det samme rum som forældrene. Barnets seng kan eksempelvis placeres i fodenden af forældrenes seng eller ved siden af deres seng.

At kunne fornemme barrierer og grænser minder barnet om livet inde i mors mave.

Hvis barnet er uroligt, kan det placeres nederst i sengen, så det kan mærke sengekanten med fødderne. At kunne fornemme barrierer og grænser minder barnet om livet inde i mors mave, hvor det konstant var omsluttet af livmoderen. Det hjælper barnet til ro, når det omsluttes af trygge hænder, en babydyne eller når det kan mærke en sengekant.

Hvis du som forældre vælger at sove sammen med dit barn, skal barnet placeres, så det ligger mellem dig og barnets egen seng. Det er vigtigt, at der ikke er en revne, barnet kan falde ned i, mens I sover.

Sengen skal have en fast madras og være så bred, at der er plads til både dig og barnet. Barnet skal sove med sin egen dyne, og der skal ikke være andre søskende (eller kæledyr) i sengen, der kan komme til at ligge på barnet.

Uanset om dit barn sover i sin egen seng eller i din seng, skal det altid sove på ryggen med hovedet skiftevis vendt til højre og venstre side. Herved forebygger du, at dit barn får fladt baghoved.

Det er vigtigt at temperaturen i det værelse, hvor dit barn sover, ikke er for høj, da varme udgør en risiko ift. vuggedød. Det anbefales, at temperaturen i det rum barnet sover i er imellem 18-20 grader, og at barnet ikke ligger i træk. Det er også vigtigt, at barnet ligger på en fast madras for at undgå, at barnet synker ned i underlaget, og barnets luftveje blokeres. Hvis barnet sover i sin egen seng, skal madrassen gå helt ud til kanten af sengen for at undgå mellemrum, som barnet kan komme til at ligge i.

Skab tryghed med en sengerand

I de første måneder af barnets liv kan du bruge en sengerand i barnets seng. En sengerand er med til at give dit barn tryghed og beskytte det mod sengens sider. Det er vigtigt at vælge en sengerand, der er åndbar, så barnet stadig kan trække vejret, hvis det kommer til at ligge med ansigtet mod sengeranden.

En sengerand er med til at give dit barn tryghed og beskytte det mod sengens sider.

Det anbefales, at du fjerner sengeranden, når barnet selv kan komme op at stå, da barnet kan bruge sengeranden som afsæt til at komme ud af sengen. En god og sikker seng med faste sider kan også have en tryghedsskabende effekt på barnet, når sengeranden fjernes.

Sebra kapok sengerand

Gør forskel på dag og nat

Søvn har en vigtig betydning for barnets vækst og udvikling. Det anbefales at du som forældre, helt fra barnet er nyfødt, gør forskel på nat og dag, når du putter barnet. 

Når barnet skal puttes om dagen, er det således en god idé at lade barnet sove i dagslys. Om aftenen kan du lægge barnet til at sove i et mørkt værelse, og om natten anbefales det, at barnet sover i mørke. Mørket hjælper kroppen til at danne søvnhormonet melatonin, der får barnet til at føle træthed.

Du kan hjælpe barnet til en god døgnrytme ved at bruge dæmpet belysning om natten, når du skal skifte ble. Derved sender du nemlig et signal til barnet om, at det er nat og fortsat tid til at sove. 

Rutiner og søvn

Efter de første måneder af barnets liv kan barnet begynde at fornemme og genkende forskellige rutiner, ligesom det begynder at have en døgnrytme.

Omkring 3-4 måneders alderen kan barnet hjælpes til, at søvnen bliver mere struktureret. Faste tidspunkter at sove en lur på i løbet af dagen kan, sammen med faste rutiner op imod sengetid, hjælpe barnet til at forstå at det er tid til at sove.

Hvis barnet bliver uroligt, efter at det er blevet puttet, kan det hjælpe at vise barnet, at du er der, trøste og lade barnet vide at det er sovetid. At tale til barnet i et lavt og roligt toneleje samtidig med at du roligt holder om barnet, imens det ligger i sengen, kan virke beroligende på barnet.

Erfaring peger på, at barnet falder hurtigere til ro, når du holder barnets hoved hævet.

Hvis det ikke hjælper, kan du tage barnet op og vugge det blidt. Erfaring peger på, at barnet falder hurtigere til ro, når du holder barnets hoved hævet. Når det er faldet til ro/i søvn, kan du forsøge at lægge det tilbage i sengen ved at lade barnets fødder røre madrassen som det første. Herefter sætter du barnet på madrassen, hvorefter du til sidst lægger barnet ned. Metoden kan være med til, at barnet forbliver i en tilstand af træthed/søvn og sover videre efter at være blevet lagt ned i egen seng.

Overgangen til tryg søvn i åben seng

Når barnet bliver større, er det tid til, at barnet sover i en seng uden sider. Det er forskelligt hvornår børn er klar til denne overgang.

En seng hvor det er muligt at tage en side eller begge sider af, og derved beholde den samme seng, kan gøre overgangen fra lukket til åben seng lettere. Det gør sengen genkendelig for barnet og kan for nogle børn gøre overgangen mere glidende.

Ved spørgsmål relateret til tryg og sikker søvn kan du altid kontakte din sundhedsplejerske.

Kathrine Klem Vernersen

Sundhedsplejerske Kathrine Vernersen (38 år) er mor til tre og uddannet sygeplejerske. Hun har arbejdet på neonatal og børneintensiv-afdelinger i Danmark og i udlandet i en årrække.

Da hun og familien flyttede tilbage til Danmark i 2017, tog Kathrine specialuddannelsen til sundhedsplejerske og begyndte at arbejde som kommunal sundhedsplejerske.

I 2023 startede hun sit eget firma og blev privat sundhedsplejerske. Her tilbyder hun familier rådgivning og vejledning om babyer og børn både fysisk og online. Der ud over deler hun ud af sin viden som sundhedsplejerske på Instagram, hvor du kan følge hende på profilen @sundhedsplejerske_kathrine

INSPIRATION TIL LIVET MED BØRN

Sebra Journal